söndag, mars 09, 2008

Tack och adjö The Wire

Så, nu har "The Wire" strax gått i mål för alltid. Det sista avsnittet av de totalt 60 sänds på HBO om cirka 15 timmar och trycket från oss fanatiker blev för stort. Avsnittet dök upp på internet redan i måndags och jag ska försöka undvika spoilers så mycket som det går i texten, men om du inte sett något alls av säsong fem så kanske du ska sluta läsa nu.


De kallar den här trailern "the Clay Davis version", shieee...

Den - för en serie med så här mycket ursinnig samhällskritik - ovanligt samstämda hyllningskören som i flera år sjungits om David Simon har börjat låta allt mer ostämd ju längre säsong fem pågått. En trogen Wirehyllare som Kinky-Donnie har till exempel inte gillat att Dominic Wests rollfigur Jimmy McNulty fått den kanske mest tongivande rollen i serien igen. Vidare har han, liksom ungefär varenda tidningsskribent som inte gillar nidbilden, invänt mot att serien har mage att påstå att det inte bara är enskilda journalister som ljuger ihop storys, utan dessutom att det finns strukturella problem inom mediabranschen - inte minst sedan internets intåg - som gör att media ljuger mer än någonsin.

Serier om ljugande journalister och redaktörer brukar alltid sågas av journalister och redaktörer brukar inte vara sena att publicera sågningarna. Oväntat va? Själv har jag bara slutit ögonen, tänkt på Otto Sjöberg och Niklas Svensson och njutit av slakten.

Jag tycker kanske inte att den femte säsongen var den allra starkaste av "The Wires" fem storybågar, men den höll stilen ända in i mål. Kanske tycker jag ändå att år fem mest effektivt av alla säsonger målar upp en bild av hur meningslöst allt är i det långa loppet, men lyckas samtidigt också visa hur mycket gott insatser kan göra för den enskilde människan. Hur mycket goda intentioner och smart hårt arbete som än läggs på att utveckla ett samhälle positivt, så finns det ändå fullständigt begränsningslösa girighetsbehov som fortsätter att behöva fyllas. Cirkelrörelsen som knyter ihop det majestätiska sista avsnittet är brutal. När universums kanske vidrigaste polis - Stan Valchek - lyckas med något helt otroligt i slutet av serien vill jag bara spy. Men när både Nahmond Brice och Poot, för att inte snacka om Bubbles, skildras i den femte årgången så fylls man av kämpaglöd och övertygelse om att det är värt det och mycket därtill.

Och att serien inte kunde låta det gå bra för alla mer moraliska karaktärer var bara väntat, även om det faktiskt gjorde väldigt ont att se seriens avslutning. Här kommer spoilern: Både Duquan och Randy Wagstaff kunde ha fått en framtid om inte poliser, skolledning, det sociala och samhället i stort var totala klantar. Nu ser det jäkligt mörkt ut för dem. Där spikade David Simon i sina allra sista argument för hur USA skiter i sina svaga och bara tänker på pengar.

David Simons bakgrund som brottsreporter och hans kollega som huvudförfattare bakom "The Wire", den gamle mordutredarpolisen Ed Burns har verkligen lyckats skriva en story från gatuperspektivet tittande upp med förundran och äckel på makten. Att exempelvis den statuslöse och alkoholiserade McNulty för en kort period i femte året blev både viktigare och vidrigare än på länge känns rätt ur det här perspektivet, tycker jag.

Här är några intressanta tidningartiklar om "The Wires" avslutning:
- Newsweek "Putting all the pieces together", en bra intervju med Simon från februari

- Baltimore Sun "'The Wire' loses spark in newsroom storyline", tror ni Baltimore Sun kan göra annat än såge serien (redan i december)?

- The Beilever/Nick Hornby "David Simon: "...fuck the average reader", en fantastisk intervju med en fantastisk författare gjord av en fantastisk författare i en fantastisk tidning.

En mäktigare teveserie kommer kanske aldrig att skapas, vilket också känns sorgligt. Man undrar hur David Simons och Ed Burns kommande miniserie om Irak-kriget (man kan ju inte beskylla dem för att ducka svåra ämnen i alla fall!) "Generation Kill" som redan på gång blir, men där kommer de inte att få 60 avsnitt på sig att bevisa sina teser. Serien blir sju timmar lång och produceras också för betalkanalen HBO.

Läs en intressant artikel om "Generation Kill" här:
- Variety "HBO ready to 'Kill' with a mini", från 27 februari.

Första teasern från Generation Kill, HBO
(Tack för länken, dsa!)

1 kommentar:

dsa sa...

http://www.hbo.com/scripts/video/vidplayer.html?movie=/av/films/genkill/gen_kill_ip_image+section=films+title=HBO%20Films:%20Generation%20Kill+num=1194477258108+tunein=empty

shareknapp

Bookmark and Share