söndag, november 04, 2007

Tror ni inte att Rundqvist fuckade upp även jubileumströjorna?

Igår drog Färjestads 75-årsjubileum igång på allvar, när laget spelade mot Luleå i en hårt marknadsförd retrotröja.Jag, som mår på gränsen till fysiskt illa av de ständigt söndersponsrade matchställen hos FBK, kände för en gångs skull en barnslig förväntan på att äntligen kunna få se det stolta klubbemblemet från 1932 på en dräkt som både innehåller snygga tröjdetaljer och som saknar de fula sponsorloggorna i regnbågens alla färger.

För nytillkomna läsare: Färjestads marknadschef Thomas Kocken Rundqvist menar nämligen att sponsorföretagens egna färger MÅSTE vara med på deras logos på matchtröjorna, medan många andra klubbars marknadschefer helt enkelt tvingar företagen att acceptera klubbfärgerna om de vill vara med.

Den dräkt som Färjestad sportade när man visade stor klass mot Luleå Hockey lördagen den tredje november 2007 gick inte att spåra tillbaka till klubbens klassiska dräkter. Det kan i och för sig bero på att FBK allt som oftast sålt sina tröjor till högstbjudande kaffe- eller bankbolag. De klassiska Uffe Sternerdräkterna var röd-blåa och Cirkelkaffe stod för fiolerna. Sen kom en period av lilagula kaffetröjor och laget blev svenska mästare för första gången. Därefter blev det grön-rött på grund av Sparbankens då nylanserade ekträd i just de färgerna och sen kom Anders Löfberg och köpte sig lilagula ställ ytterligare sisådär tio år. Svårt att lyckas knyta an till klubbfärgerna där alltså.

Om nu Färjestad spelat i gröna dräkter med tre vita ränder på armbågarna så är det knappast i någon av klubbens mer kända eror. Knäppast av allt är att de snålat och sprättat av reklamen från de ordinarie svarta hockeybyxorna (alla utom Riksman, som självklart stod i sina BLÅA - vad är det för jävla korplag de ställer på isen?). Och dessutom ser själva tröjan ut som vilket billigt värmningsställ som helst från Sportjohan - inte ens ett färgfält på axlarna. Vänta, med den lilla extra detaljen att de knutit ett alldeles för långt skridskosnöre i halsen. Jösses.

Det ger oss:
- Retrodamasker, ja alltså gröna med två vita streck.
- Svarta moderna enfärgade byxor.
- Billiga träningströjor, utan reklam, men självklart en Reeboklogo.
- Vanliga hjälmar med vanlig reklam. Bland annat den obegripligt fula exploderande Elon-logon.

Smakfullt!

Vi var fanemej stilfullare i Säffle HC andra året 1989, när vi gled in i olikfärgade byxor och hjälmar. Tröjorna och damaskerna var i alla fall snygga.

När andra lag har gjort retroinspirerade jubileumströjor så har det sett ut som en hyllning till den tid som lade grund för klubbens storhet. Retro behöver inte betyda en specifik tidsålder eller en särskild slags stil. Det måste dock gå att spåra några lags tidskoder i designen, vilket jag tycker att Modo, Frölunda, Toronto Maple Leafs och många andra lag som lanserat retrotröjor också lyckats med."Gnäll inte så mycket, alla har väl olika tycke och smak", säger nån. Men det är inte vad frågan handlar om. Det handlar mer om marknadsmässig bollkänsla, förståelse för varumärket Färjestads innehåll och själ. Det är förvånande att Thomas Rundqvist av alla saknar all form av känsla för Färjestads själ och det är dessutom tragiskt.

Och nu ska de kräma ut en förmögenhet för de här fula träningsställen på auktion. Hur smaklöst ska det få bli innan det vänder?

CY CY CY

Roger Melin. Vilken hjälte. Troligen hade han ingen chans att rädda sig kvar i klubben som med näbbar och klor kämpar för att ta vara på sina egna och gärna offrar sina utifrånvärvningar om det går att motivera på ett enda sätt. Men Melin håller käften, verkar inte ens förvånad, mest ledsen. Jag gillar Melin, men tror iofs att Håkan Loob också gjorde rätt när han valde att agera.

Usch, svåra grejer.

Det enda som är säkert är att FBK:s presschef Jörgen Kalitzki borde hållas från sin dator när han är förbannad på Nya Wermlandstidningens hockeyskribent Per Mårtensson. Jörgen om någon borde veta att man nog inte kommunicerar så bra i affekt...

CY CY CY

Jag har gillat och läst Tomas Ros hockeyblogg på Aftonbladet länge, men när Ros får NHL-hjälp av Per Bjurman står det klart vad lite gammaldags språkbegåvning kan göra när det gäller läsvärde. Bjurmans underbara texter på NHL-bloggen gör att just den bloggen är allra bäst av alla om ishockey just nu. Inklusive alla fanbloggar och nordamerikanska hockeybloggar.
- Extern länk: Bjurmans och Ros NHL-blogg.

CY CY CY

Förresten: Det är elakt - på gränsen till lyteskomik - av Canal+ att låta Arne Hegerfors kommentera Portsmouth...

CY CY CY

Gissa förresten vad jag ska göra nästa helg? Fira Färjestads 75-årsjubileum grundligt såklart.

_

2 kommentarer:

TL sa...

Jag kommer ihåg en bedrövligt ful FBK-halsduk i Sparbanks-eran som var gul, grön och vit?!? Troligtvis före den röd/grön/vita.

Tror jag slängde den i en flytt. Verkar ju helt rubbat i efterhand.

Säffle verkar grymma i år....

Check Yourselfish sa...

Ja, jag såg några såna halsdukar i helgen, de är verkligen bedrövliga.

Samma färgställning är det ju förresten på Sterners, Loobs, Rundqvists och Samuelssons upphissade "tröjor" i taket på arenan.

shareknapp

Bookmark and Share