lördag, maj 05, 2007

Flytta till landet och köp miljöbil

Bara ett par dagar efter att jag undrade var opinionen för sänkt bensinskatt från de två senaste somrarna tagit vägen kommer beviset:

Vi på landsbygden s-k-a betala för Brommabornas stadsjeepar och Centerpartiet verkar inte orka stoppa eländet, ens i regeringsställning.

Idag breakade Anders Borg i DN nyheten om att någon bensinskattesänkning inte är aktuell de närmaste fyra åren. Tvärtom vill han helst att bensin och diesel ska beskattas betydligt hårdare - och man förstår honom. Den miljonrullning i skattesänkningar som regeringen dragit igång måste ju förr eller senare vägas upp av annat än eventuell BNP-tillväxt skapad av framtida eventuell sysselsättningsökning.

Varje smart politiker klurar ut vilken intressegrupp som är slagpåse för tillfället och det är helt klart att den bilberoende landsbygdslobbyns bensinprisgnäll knappt ens hörs längre. Särskilt sedan kvällstidningarnas populistiska kampanjer för sänkt bensinpris ersatts av klimathetsande bilagor och varningsspecialer. Tryckta på - hmm - papper hämtat från det kolbaserade kretsloppet.

Antar att Maud Olofsson har fått en del arga telefonsamtal från både Jämtland och Härjedalen idag och troligen kommer C att kämpa för en skatterabatt för glesbygdsbor utan reell chans till arbetsresa med kollektivtrafik, men jag tror att det är kört redan från början. Bensinpris på femton pix innan 2008 är slut och den där trimmade Saaben kanske inte var en så jävla slug idé längre...

Det skummaste är att DN sätter nyheten på landsbygdslöpet ("nu ska de få - de jävla lantisarna - för att de inte köper våra tidningar") och gömmer undan den på DN.se. Kunde inte ens hitta den med DN:s egen sökmotor utan var tvungen att googla fram den.
Anders Borg vill utreda högre skatt på bensin (DN, 5 maj).

_

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share