lördag, maj 19, 2007

Beastie Boys ÄR tillbaka

Nu när det till och med börjat läcka låtar* från Beastie Boys skiva "The Mix-Up" (släpps på EMI Capitol i 26 juni) så kommer det också lite mer tillförlitliga nyheter om plattan.
*
"The Rat Cage (4, 93 MB, mp3)" edited, Spine Magazine 15 maj
"Off The Grid (6, 52 MB, mp3)", Spine Magazine 16 maj.

Enligt tyska sajtan Musikexpress.de så är skivan både instrumental som tidigare sagts - och ändå inte.
Instrumental-Album
Beastie Boys-Album in zwei Versionen
Das neue Beastie Boys-Album THE MIX-UP wird es in zwei Versionen geben. Auf Version Nummer 1 verzichten die B-Boys nicht nur auf Samples, sondern auch gänzlich auf Gesang.

Nun kündigte Mike D. in einem Interview an, eine zweite Version der Platte werden folgen. Darauf werden Gastvokalisten wie M.I.A. (und evtl. Snoop Dogg) den Stücken des Instrumental-Albums ihre Stimmen leihen.

10.05.2007
Om jag förstår min skoltyska rätt så kommer det altså en andra version av "The Mix-Up" med vokaler, tydligen från bland andra M.I.A. och Snoop Dogg

(Länk: "INSTRUMENTAL ALBUM, Beastie Boys-album in zwei Versionen", Musikexpress.de, 10 maj)
.

Den allt vaknare uncut.co.uk lade i torsdags upp en förhandsrecension av hela skivan. Läs John Mulveys enligt egen utsago "hastigt nedkrafsade och ogenomtänkta, men märkligt träffsäkra" text här.
I guess I was prepared to be disappointed by this record, and, even though it sounds a bit dated and self-indulgent, it's a lot more enjoyable than I expected. I'll try and write something more on it when I've listened to it properly. Still, though, should the Beasties really settle for this, when they can do so much more?
Rolling Stone har också uppgifter om en andra version och avslöjar dessutom hela den tolv låtar långa låtlistan:

01 "B for My Name"
02 "14th St. Break"
03 "Suco De Tangerina"
04 "The Gala Event"
05 "Electric Worm"
06 "Freaky Hijiki"
07 "Off the Grid"
08 "The Rat Cage"
09 "The Melee"
10 "Dramastically Different"
11 "The Cousin of Death"
12 "The Kangaroo Rat"

(Länk: "Beastie Boys Instrumental Platte", rollingstone.de, maj)


Den andre maj lade HHNLive också upp en av allt att döma autentisk omslagsbild på "The Mix Up" (Den ligger nämligen också på beastieboys.com, iofs olänkad, men ändå).

Och när man börjar gräva lite så har visst Beastie Boys uppdaterat sin egen webbsida beastieboys.com något alldeles fantastiskt.Jag får skylla på tidningen Utkik och att vi köpt hus - som upptagit större delen av mina dygn de senaste veckorna, men det här har jag missat helt. Där finns nu en blogg, nyheter, en svartvit snygg video till "Off The Grid", det gamla forumet och massor av insideinformation. Dessutom som vanligt gjort med den sedvanliga oantastliga coolheten som inget annat band kan konkurrera med.

Leta lite på forumet så hittar du downloadlänken till en hel snippetskiva med snuttar från alla låtar på "The Mix-Up" och jag ger mig fan på att om någon postade ett recensionsexemplar av hela plattan så skulle de låta den ligga kvar. Det här är ett band som verkligen inte försöker snöpa åt internets frihetstörst.

Vad tycker jag om "The Mix-Up" då? Efter att ha hört två låtar och ca 20 sek vardera av övriga 10 spår så känns det ganska mycket som Uncuts John Mulvey skriver: Skivan kan vara mycket bättre än man vågat hoppas, men varför krånglar de till det så här? Elfte spåret "The Cousin of Death" låter klart fetast, men det är ju svårt att avgöra så här.

Har funderat lite på vad det är bandet försöker uppnå den här gången och kommer fram till att de dels är trötta på sitt karaktäristiska nasal whine-rasp-screamowhine-rapshiet och att det begränsar dem om de inte gör instrumental musik.

Men jag tror också att skivtiteln tyder på att den här plattan är ett långt projekt med många utgivningar, remixer och chanser till delaktighet för fansens kreativitet. Beck Hansens förra skiva "The Information" - med sitt interaktiva omslag och olika utgåvor - tror jag skavt hål i framför allt Mike D:s vilja att alltid vara först med cool "nu-känsla".

Har inte varit så peppad inför ett skivsläpp sedan sommaren 1998 när "Hello Nasty" släpptes och jag såg trion göra en sensationellt bra spelning på Roskilde.

_

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share