måndag, mars 26, 2007

Taktikkampen måste komma igång

Skribenter bråkar huruvida det är ett fiasko på gång i Färjestads slutspel (läs Anrell och unge herr Kaltzki. Mårtensson lär väl pappa Kalitzki ge sig på senare i vanlig ordning). Den tjocka tanten ska hinna sjunga innan man kan fiaskostämpla just någonting, men visst är det ytterst få i FBK-leden som skulle se en missad final som speciellt acceptabelt...

Har inte vågat räkna efter vad förra veckans hockey-extravagans kostade i kronor och ören, gratis var det i alla fall inte. Själv är jag mest besviken på Färjestads spelare. Inte för att de fick stryk i två matcher av tre. Det händer alla lag. Utan på sättet som de körde fast och spelade skithockey. Sättet som allt från skridskoåkning, tacklingar, markering, skott, byten och rensningar liksom sköttes utan både kraft och hjärta i minst fem av nio perioder.

Har börjat smälta vad det egenligen var jag såg hända i Löfbergs Lila Arena i fredags och i Cloetta Center igår:

Färjestad har gått på en rejäl taktisk nit, särskilt i match tre - men faktiskt alla tre matcherna.

En hel säsong har FBK trummat på, bågat ner i bandyuppspel, grillat ner med pucken och sedan naglat sig fast i anfallszon med tungt och långvarigt offensivt spel. Man har kombinerat det med att åka ohyggligt mycket skridskor och med extrem disciplin i försvarsspelet köra stenhårt med placeringarna och markeringarna.

Linköpings tränare Janne Karlsson har läst sönder Färjestads spelmönster och defensivbryter inte bara spelvägarna för förstapasset - LHC täcker även nästa passning och kvar blir bara dump-and-chase i kortsargen. Där väntar en obligatorisk körare mot planket och med ursugen benmust blir det nästan inga avslut för FBK. Lägg där till ett extremt rörligt anfallsspel som får Färjestads försvar att se stabbigt och fegt ut.

Allt det där är rätt enkelt att skåda, men det som är tragiskt är att det inte finns någon tydlig reservplan. Inga spår av irrationell mönsterbrytning eller andra taktiska motdrag har gått att skåda från Roger Melin och Tommy Samuelsson. Den svartgröna maskinen går endera i normaldrift eller också hackar den - den har inga andra växlar eller oväntade features...

Jo förresten: De enda tricken verkar vara att endera kasta in kedjan med de tre tjugoåringarna (Åslund, Martin å Micke) eller att återförena Ledin och Mattsson med Emil Kåberg. Ingen av lösningarna får superstjärnor som Mårtensson, Luoma, Mange Johansson, Vlasak eller Stana att darra i brallerna direkt.

Allt annat än taktiska ändringar vore tjänstefel inför tisdagens fjärdematch och det räcker inte med Heino-Lindberg i målet. Stenhård defensiv, stenhårt kroppsspel (inga mer jävla ögon på pucken i försvarszon!) och korta byten med trummande skridskoåkning är läktarcoachens recept från Gamleby.

CY CY CY

Skönt att SSK fick med två poäng mot universums vidrigaste hockeylag ikväll!

CY CY CYWax Poetics behöver du ju köpa varje gång, men när Miles Davis feministiskt föregångande och superfunkiga änka Betty ägnas en lång story är det obligatoriskt.

CY CY CY

Holiday Club är ju sensationellt, men det här är den roligaste nyheten för Västervik just nu! Alla städer behöver ha en nattklubb som skiter i både dansband, schlager och 30-åringar. Lycka till!

CY CY CY

Såg ikväll den sista delen av Fichtelius SVT-dokumentär "Ordförande Persson" och mobbarchefen avslutade i stor stil med att skylla på allt och alla utom sig själv. Hans brist på självinsikt är inte det enda som påminner om George Costanza. Jag blir inte klok på vad vi såg egentligen. Mer än att jag fascineras av filmen.

Och att jag skrattar så jag får ont av Håkan Thörns analys av kanslern med smör på.

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share