tisdag, mars 20, 2007

Cuuurtis vid Hulingen

Så lyckades Kleman till slut boka 50 Cent till Hultsfred. Ett projekt som han drivit ända sedan hösten 2002, när det faktiskt hade känts lite hett med Curtis Jackson i Småland.

Och vilken jädra pajasbokning det är!

Alla vi som har sett en barbröstad Fiddy mima (och ibland dessutom duettrappa) över sina egna inspelade vokaler samtidigt som han delar ut varuprover ur sin senaste kläd- eller skokollektion en gång väljer med stor trolighet att inte göra om sitt misstag.

I år lär han väl dela ut klistermärken eller nåt annat skräp med skivtiteln "Before I Self Destruct" påtryckt. Albumet släpps 19 juni, dvs veckan efter Hultsfred.

Allra roligast ska det bli att se festivalens ansvariga squirma sig ur feministiska reportrars attacker om hur det känns att låten "P.I.M.P." och tillhörande video spelas för tonåriga tjejer på festivalens största scen. Kom ihåg komiken kring Snoop Doggs introfilm förra året.

Ni som ska dit kan ju dricka öl just då och ladda upp för Clipse-gigget, som lär vara ungefär en miljon gånger mer angeläget.

7 kommentarer:

Mike Vick sa...

Det är faktiskt en ruggigt obegriplig bokning.

Dom kommer inte sälja några biljetter på den, snarare tvärtom när 50 (inte minst som symbol) väcker rätt mycket avsky inom andra subkulturer som dominerar festivaler.

Men Clipse kommer bli galet!

jakob sa...

låt oss inte låtsas som att 50 eller clipse faktiskt kommer dyka upp i småland. puh-leeze. inställda spelningar = hiphopens femte element

Check Yourselfish sa...

Håller med er båda två, tror till och med att Fifty är en av de få bokningarna som faktiskt riskerar att skrämma bort fler besökare än det attraherar.

Risken att han till slut ändå dyker upp vid Hulingens strand är dock betydligt större än Jake tror.

Egen mångårig bokningserfarenhet säger mig att när en rappare blivit en mångmiljonindustri så låter de inte familjebråk, knark eller annat tönteri komma ivägen för the almighty dollar. Fifty kommer, bara hans gage var nog enormt tilltaget från början.

Amerikanska rapakter som fortfarande inte kan ca$ha in sexsiffriga belopp i dollar$ för en spelning - är i regel så odisciplinerade att det i stort sett alltid är 50/50 om det blir någon spelning.

Ska skriva en artikel om det där någon dag, men förenklat tror jag att det beror mycket på skillnad i synen på var man tjänar sina pengar mellan rock och rap. Rockers är uppväxta i turnébussen medan rappare liksom lever sitt drömliv på BET och MTV.

Betydligt större risk är det att Clipse ställer in. Skulle säga att det är någonstans mellan 10-25 procents chans att de dyker upp.

Trodde förresten att det var skitsnack som var det femte elementet, det har jag sett på teve.

Donnie D. sa...

Ja, jag förstår inte heller hur de tänker. Om Rockparty fyller programmet med metal blir alla bevisligen glada och festivalen säljs ut på ett kick.

Att boka 50 är ungefär lika psykologiskt smart som att boka George W Bush - eftersom båda blivit symboler för något som folk i allmänhet hatar. Det lär bli flitig stenkastning vid Hulingen när besökarna ska driva ut sina inre demoner.

Sen är det en annan sak att jag personligen tror att 50s kommande skiva kan bli rätt bra, men jag åker ju inte till Hultsfred.

Check Yourselfish sa...

Jo, jag har noterat att du tror på Fiddys nästa platta och det är klart att Dre-beats kan fara iväg och bli klassiska hur lätt som helst.

Fan vilken skön festivalstämning om 50 får en flaska eller sten i huvet, livvakten drar en nia och skjuter prick på anarkistynglen i Hawaiipubilken...

ptrkhmbrg sa...

Jag har ju inte sett Fiddy förut och skulle knappast betala för att se honom solo. Med andra ord tycker jag att det är en fin bokning. Hoppas att han fått tillräckligt lite tid. Då blir det en mäktig hitkavalkad.

Risken finns så klart att det blir lika anti-upphetsande som The Game på Roskilde, men den risken får jag ta.

Check Yourselfish sa...

Fast där skiljer vi oss åt. Ungefär alla musikjournalister i Sverige - inklusive du - vill se artisten som gjorde den mest omtalade och säljande skivan från de senaste 10 månaderna på festivalerna. Det är också anledningen till att Hultsfred fick en jävla massa kritik på sitt program varje år, enligt ers ödmjuke.

Själv vill jag se artister som äger förmågan att uppträda live så att publiken får en upplevelse. Skitsamma om de fått hits.

Att sen Hultsfred höll på att gå i konkurs medan jag var med och bokade artister är jag medveten om, men i min bok är det ändå den enda metoden att bedriva artistbokningar. Suger showen måste du dra 30.000 NYA besökare nästa år.

50 Cents show suger i Hultsfred precis som på alla andra ställen. Inte för att han saknar hits med kvaliteter som kan gå hem på en festival utan för att han helt enkelt skiter i om showen suger eller inte. Bara folk får med sig produktinformation för hans kommande försäljning hem...

shareknapp

Bookmark and Share