söndag, februari 11, 2007

Jörgen Jönsson går på vatten!


Grattis Jörgen Jönsson! Och tack. 273 landskamper är i sig ett betyg på en hur stor du är, men för de som inget begriper kan det vara på sin plats med ytterligare en beskrivning av din storhet.

Inga andra ishockeyspelare i Elitserien kan med kombinationen tjurskallighet och intelligens vinna hela slutspelsserier åt sitt lag. En ledargestalt som ingen kan gömma sig undan, utan alla i hans lag bara tvingas lyfta sig ett par snäpp i hans närhet.

Det är faktiskt inte speciellt mycket som skiljer Jögga från vår andra stora 21 - Peter Forsberg - på isen, även om ju självklart Foppa har ännu lite mer stabil balans i skidskoåkningen och täckningen av pucken. Båda två verkar ha ögon i nacken för sina eleganta passningar och har den nästan självutplånande offerviljan för sina lag som fansen så älskar.

Av alla hyllningar på teve och i radio idag kom Anders Huusko på SVT närmast av det som jag gillar allra bäst med Jönsson (och det gäller också det för Peter Forsberg). Han kan knepen. Tricksen.

Det lilla lilla fula som kan vända en match, när motståndaren lackar ur i exakt rätt läge för att han fått en hakning under armen. Hakningen är precis lagom kort för att domaren inte ska döma utvisning, men lagom kraftig och genomförd just då den ger störst effekt. Oftast när motspelare ska ta fart och det är som jobbigast att spänna musklerna ännu en gång för att ta den där farten. Resultatet är inte sällan att Jörgens (och Foppas, för all del) motspelare tappar humöret.

I lördagens Expressen skrev Mats Olsson någonting som kunde betyda att Jönssons 273 landskamper inte var värda att komma ihåg i framtiden. Antar att en lång rad Rögle- och Färjestadsfans slet fram sina bärbara datorer och förberedde texter av den här sorten med Olsson som adress. Men han verkar ha ångrat sig.

I söndagens Olssonspalt i Expressen avslutades hela krönikan med:
"Allra sist: Jörgen Jönsson, respekt."

Instämmer.

Kolla också Jonas Karlssons utmärkta krönika i söndagskvällens Sportspegel på SVT (19 min 30 s in i programmet)

Update:
Notera också strax innan Karlssons krönika, ungefär från 18 min in i programmet, där de arkivbilder som skildrade Jörgen Jönssons hela landslagskarriär helt plötsligt tagits bort från reportaget. Vad är det för jäkla trams? Viasat?

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share