lördag, januari 27, 2007

Vinter i Tjust

Jag har verkligen sett SVT:s serie "Världens Modernaste Land" med stor glädje under januari. Inte bara är Fredrik Lindström rolig och imponerande kvicktänkt, hela seriens form och research är fantastisk. Läste i en DN-insändare att programmet var dåligt för att det var "filmad radio", vilket måste vara en av de dummaste kommentarerna jag hört om en serie där TV-tekniken verkligen används till 100%. När såg du senast en reporter inklippt Forrest Gump-style i journalfilmer eller extrafakta landa "bakom" diskussionssoffan med dataanimationernas hjälp?

Peter Englunds medverkan i serien gör att man tänker en tanke som kändes helt overklig under tidigt 90-tal, då Fredrik Lindström ringde knasiga telefonsamtal i radion. Kan Lindström rent av bli en av de 18 ledamöterna med snille och smak en dag? Långt ifrån omöjligt.

En sak jag dock inte begriper är Jonas Hallbergs attack (ja, jag vill nog gärna använda ordet attack i det här fallet, lyssna själv!) i gårdagens Spanarna på P1. Borde inte två akademiskt skolade rolighetsministrar förstå varanda bättre än så?

Hur som helst - slutsatsen i det sista programmet var extremt spännande och förklarade hela idén bakom serien: Sverige är världens modernaste land (till skillnad från traditionalistisk). Och världens mest individualistiska land (i motsats mot familjeinriktat). De angav till och med en källa, om du nu missade det Jonas Hallberg (dvs inte filmad radio - källan angavs i inlagd text på ett diagram).

CY CY CY

Mer P1: Konlikt i morse körde ett rep om Silverdalens pappersbruk i min gamla hemkommun. Den stackars kvoterade programledaren hade inte växt upp med Astrid Lindgren, det märktes tydligt när det (av någon annan förskrivna) manuset om närheten till Lönneberga och Mariannelund (uttalas Mari-Ann-E-Lund, P1!) gick liksom obemärkt förbi i programvärdens prata. Men reportaget i sig var välgjort, även om lite kommunala figurer fick fladdra förbi lite väl oemotsagda för min smak...

CY CY CY

Vi var på bandy på Tjustvallen nyss. Sitter i fåtlöljen framför brasan och värmer tårna och näsan. Är det världens kallaste sport? L80 var inne på isen och extraknäckte som bollkalle (eller vad heter det när kvinnor plockar bollar?) och Tjust Bandy vann med 10-7 mot ett Nävelsjö - från Vetlanda ungefär. Grinigt och roligt att titta på, men kallt som sagt. Och då hade vi ändå klätt oss för en arktisk expedition OCH stod på ett liggunderlag (som de riktiga bandyproffsen alltid gör).

CY CY CY

Wolfpack och andra FBK-fans har invaderat FM Mattssons Arena i Mora idag (fullsatt därmed för första gången sedan gud vet när). Det påstås att de 800 Färjestadsfansen fått Moras organisation att ge bort hemmaståplats till motståndarna, vilket i så fall är helt enastående. Jag må vara otroligt trött på läktarkultur och töntiga grabbkulturinslag, men det är jäkligt mäktigt när en publikmanifestation gör bortaplan till hemmadito. Synd att det inte räckte till poäng, men med Jönssonligan skadad, nyspydd eller sjuk är FBK inte ens hälften så starkt som normalt.

CY CY CY

Ska iväg på lokalrevyn "Sötsaker och lite surt" strax, så jag får skriva om de läckta avsnitten av "24" och "ego trip's The (White) Rapper Show" någon annan dag. Jack Bauer är hursomhelst jävligt tillbaka...

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share