söndag, december 10, 2006

Adventspresentsbekymmer och musik

L80 beställde en jultidning som var tänkt som julklapp till mig från grannens barn. Hela grejen var ju gullig och välmenande på alla sätt, men gick lite åt helsike när jag gick och öppnade den plingande dörren en kväll för några veckor sedan. Där stod granntjejen med seriealbumet "Rocky 1998-2006" och ville ha betalt. Visst sa jag och ropade på L80 efter att ha tittat ordentligt på grannens varor...

Hoppa fram några veckor, hela diskussionen huruvida jultidningsförsäljning är vårt lands enda accepterade barnarbete tar vi en annan gång.

Härhemma har vi bestämt att vi ska ge varandra en adventsklapp varje söndag inför jul och L80 tycker att det är lagom många med tre presenter (fjärde advent blir det riktiga julklappar), efter förra årets julstrumpefiasko. Då skulle vi ge varandra en pyttepresent varje dag i december och det skulle blivit pinsamt, hade det inte varit för att syrran var här i början av december 2005 och stoppade foxkolor i de för många tomma strumporna. Långt ifrån alla var tomma, men alldeles för många för att jag skulle kunna räknas som en snäll och givmild kille.

Se större bild av omslagetUsch, let bygones be bygones (L80 har fått första säsongen av Gilmore Girls, så det går ingen nöd på tösen). Idag fick jag hursomhelst till sist Martin Kellermans bestof-bok "Rocky 1998-2006" (de har gjort om omslaget en aning och lagt till undertiteln på den färdiga boken) och den är - vågar jag påstå - det bästa han har gett ut. Iofs inte så konstigt när man gör en kondenserad 48 sidor lång best of-samling. Skönt ändå att Kellerman äntligen har gjort en slags anstängning med urvalet av seriestrippar till det årliga jultidningsalbumet och dessutom kompletterat med kommentarer, kompispresentationer och foton. Helt omistlig för en Rockyfanatiker, faktiskt.

Allra roligast är att Rockystrippen om Västervikskrogen Räken får en ny chans att uppröra känslor. Dessutom har någon gjort verklighet av min kompis Fotografjohnnys planer på att trycka en tisha med skylten i serien. Självironi är ett svårt ämne som många borde bli bättre på.
(Bäst att jag lägger till: Har aldrig själv ätit på Räken och har ingen åsikt alls om stället.)

CY CY CY

Efter några riktigt heta tolvor för några år sedan (leta upp "Riviera Hustle"!) försvann engelske rapparen och producenten Braintax, aka Joseph Cristie för att driva skivbolaget Low Life Records på heltid, där andra heta brittiska artister som Skinnyman, Jehst och Rodney P gett ut sina rimligt säljande plattor under 2000-talet. Nu är äntligen Braintax tillbaka med sin första fullängdare "Panorama" och det är strålande, fantastiskt. För att inte säga en av årets bästa plattor. Missa inte "The Grip Again (A Day in the Life of a Sucide Bomber)".

CY CY CY

Ghostface Killahs nya platta "More Fish" gästar Sheek Louch på en enorm liten bit vid namn "Blue Armour" som flippar den tunga "U Don't Know"-samplingen. Dessutom gästar en tuff snubbe som heter Solomon Childs på en fet Trife-låt som heter "Grew Up Hard". Överlag låter alltihop utmärkt och bäst är förstås Redmansamarbetet "Greedy Bitches".

CY CY CY

Har lyssnat rätt mycket på Nas nya skiva och Nasir fått en riktig nytändning de senaste åren. Om årets bästa skiva släpps den 19 december (när "Hip Hop is Dead" kommer ut) så missar typ alla årssammanfattningar den bara för att de sammanfattar skivåret i november (det idiotiska i det faktumet orkar jag inte ens kommentera). Jag vill lyssna lite lite till innan jag kommer med ett eget omdöme. Ibland undrar jag om andra recensenter ens lyssnar på texter innan de skriver åsikter? Själv vill jag låta en platta sjunka in lite (om den har kvaliteter nog för att kunna sjunka in, vill säga).

CY CY CY

Mitt tidningsknarkande har gått alldeles överstyr och jag inser snart att jag behöver akut hjälp. Veckans inköp av The Economist, Wired, XXL (vilken bra intervju med Jay-Z!), The Source (ett gammalt nummer med 5 Mic-special som jag missat), Hip Hop Weekly och Bon (där ölänningen är hård och vältalig om etableradee skribenters nedlåtande syn på Quote) gör det bara ännu tydligare. Benzinos hänt-i-hiphop-veckan kommer jag inte att köpa igen, men det kan vara kul att ha det första numret i framtiden.

CY CY CY

På tal om andra recensenter. Virtanen tog slutligen bladet från munnen om tre av landets sämsta skivrecensenter i gårdagens lördagskrönika. Avslutningen, den om Anna Ternheim, Karin Dreijer och Robyn, är oerhört välformulerad och borde inte gå att missförstå. Virtos kortis om Linda Rosing på förstaplatsen i Utelistan är heller inte så dum, tvärtom den är så bra att jag bjuder på hela:
"Tvingas till utvik" är bättre än "tvingast till svält", men sämre än "tvingas till komvux".

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share