lördag, november 25, 2006

Sopa rent på Färjestadsläktaren

Färjestads presschef Jörgen Kalitzki - ni vet han som skriver en särskilt udda sorts cyklopiska "krönikor" på lagets webbsida - har både språket och åsikterna för att bli en riktig krönikör, bara fel jobb för att bli trovärdig. Det betyder ju inte att hans Rinkside-krönikor inte är läsvärda, eller onödiga - tvärtom! Både Rinkside och FBK:s webbteve symboliserar en jäkligt proffsig och modern syn på kommunikation som fler lag borde ta efter.

Åter till Kalitzki. Hans krönikor avslutas alltsomoftast med ett omdöme om klubbens fans The Wolfpack och om fansen inte mördat någon på läktaren så är det ett jädra smörande, för att inte säga ässlickande. Det borde bli ett slut på det där nu. Kalitzki röt för några veckor sedan till om att packets flaggor hade lite otäck nationalist-symbolik och sen fick han be om ursäkt på längden, tvären och avigan för att våga gå till jobbet igen. Därefter fortsatte smörandet.

Kan någon förklara två saker för mig:
1. Varför måste man koppla ihop hotfull symbolik och uppträdande med uppvisandet av kärlek för sitt lag?
2. När Färjestad äntligen fått ett klackstöd värt namnet (ja, jag var ofta i hallen på "sopornas" tid på 80-talet och det var 13 brölande skäggiga fyllon och några smågrabbar som jag själv som försökte ropa den hysteriska ramsan "Sopa på FBK!"), varför är det självklart att ett töntigt gäng fotbollshuliganwannabes ska leda sjungandet? Är det för att Karlstad inte har något vettigt fotbollslag?

De snackar om casualkläder (de kläder som från början var till för att dölja fascinationen för våld, men nu signalerar samma sak mer än en HA-väst), läktarkultur (det som alla vi andra kallar svineri och inte sällan våld), julgranar (supportrar med lagfärgerna i stället för Stone Island-jackor och Fred Perry-tröjor) och har någon slags koppling till ett riktigt hjärndött gäng bandyhuliganer (har ni hört något löjligare?) kallat Boltic Blues. Och det är är här som det går åt helvete.

De är ett gäng brats som stöder ett lag som heter Boltic-Göta och inte på långt när har i Bandyallsvenskan att göra längre, varken sportstligt eller ekonomiskt (helt oavsett Svennispengar). Jag åkte själv med på lite resor med Boltic Blues under tidigt 90-tal och det var dumskallar, drängfyllor och polishundar mest hela tiden. På den tiden var vi bandyjuniorer, resevlagsspelare (tror att huvudorganisatören faktiskt spelade flera år i A-laget efter att jag flyttat), damlagstränare och sportnördar i största allmänhet som stod och frös på blåshålet Tingvalla, ändå gick det som det gick på bortaresorna.

Nu är det bara rutiga halsdukar, Reebokskor och svindyra jackor som gäller. Och att spöa västeråsare i största allmänhet. De är ett jävla pack, rent ut sagt. Och på något sätt har de samröre med Wolfpack, exakt hur vet jag inte men man behöver inte vara supporterpolis för att se att de två organisationerna påverkar varandra.

Tidningen Offside
skildrar det här med fotbollsläktargängen insiktsfullt nästan i varje nummer och även om de inte glorifierar huliganskiten så orkar jag inte läsa mer om hur normalt det är att skrika, hata och slåss (ibland). Jag hatar också. Jag hatar allt som kallars supporterkultur och överväger att fortsättningsvis kolla på sport i teven.

Om det var överspända funktionärer som valde att tömma hela Wolfpackläktaren i Skellefteå idag (läs om det på Expressen.se och på aftonbladet.se), eller om det faktiskt fanns skäl vet jag såklart inte från en fåtölj i Tjust, men det är faktiskt skit samma. Färjestad måste agera mot packet. NU! Börja med att ta bort länken från www.farjestadsbk.se...

En rolig en som heter Slöve är skyldig mig en pilsner på grund av FBK:s tredje bortavinst för säsongen, vet inte hur vi ska lösa leveransen - tror till exempel inte att vi kommer att ses på Rockpartys 25-årsjubileum. Lyssnade på matchen via webbradio på motionscykeln och det lät som att Jönssonligan levde rövare ordentligt. Kul med Heino-Lindberg i målet också.

Färjestad har förresten gått om Timrå redan om tre matcher om inte hela deras sjukstuga bara reser sig upp, tar sina sängar och går till omklädningrummet i kväll. Och det känns inte så troligt. Om det sen räcker för att gå om HV och ta förstaplatsen är jag mer osäker på - så hungriga lag som Malmö lär nog inte dummast-i-elitserien-Jämtin och de övriga behöva träffa på den närmaste tiden.

CY CY CY

AIK-dåren Mats Christéen som hoppade på Rögles Michael Gath bakifrån med knuten näve i Allsvenskan på TV4+ igårkväll får säkert proffskontrakt som belöning. Ja, jag är jävligt trött på våld och idioti kopplat till sport.

CY CY CY

Expressen recenserar Lars Ohlys favoritband Danko Jones konsert på Mejeriet idag. Orden "sexistisk rock" figurerar och det är skönt att en partiladare i ett uttalat feministiskt parti kan få gilla sexistisk rock också. Men minst lika konstigt som att jag gillar The Games nya skiva.

CY CY CY

Spooks på SVT var åter i hög form igår kväll, där övertalningsmetodernas och toryrens moral gavs trovärdig analys. Varje avsnitt avslutas dessutom med en trailer för nästa del och du får slita mig med våld från teven nästa fredagskväll för det vankas irakiska terrorister och gnistrande spänning.

CY CY CY

Fredrik Virtanen ägnar nästan en hel extremt välskriven sida i Aftonbladet idag åt att göra mos av Martin Gelin utan att nämna hans namn. De kanske inte får såga andra Aftonbladetskribenter på den där tidningen och det är i så fall därför som bara Johan Wirfält nämns?

10 kommentarer:

ptrkhmbrg sa...

Det är din positiva ord om nya Game som fått mig att plocka upp den. Köpte den idag på väg hem från Örebro. I Karlstad. Där finns inte hiphop i butik. Nu återstår att se om den håller.

Check Yourselfish sa...

Oj vilken press. Om du inte gillar den kan jag köpa den av dig.

kick ass sa...

vaddå?
du skiver att huliganerna stöder boltic? hur? ;)

samma pack åker ju för övrigt också på difs och bofors matcher. (håller med dig, hur svårt kan det vara att se ett mönster polisen?!)

Änna bättre förr sa...

Att skriva skit om sitt forna favoritlag (Boltic) bara för de halkat ner i serien är riktigt dåligt! Du skulle aldrig kunna bli en GAISare.

Check Yourselfish sa...

Eeeh?

Det här var iofs roligt skrivet, men jag skriver ju inte om laget utan om packet på läktarn. Gais verkar också ha ett härligt följe, men det är väl knappast gärningsmännen som de flesta med Gais-tatueringar håller på utan på fotbollslaget i Allsvenskan?

Nu råkar jag tycka att allt tyder på att de som styr och ställer i Boltic också har varit idioter (spelskandalen, dåligt skött ekonomi osv), men det skrev jag ju inte.

Jag menar, hur kan man lita på eller hålla på ett lag som både lägger sig för pengar och säljer sina bästa spelare hela tiden?

A sa...

Ring till Boltics kansli och fråga Ordförande Göran eller vaför inte någon spelare om vad de tycker om Boltic Blues/Boltic Ultras.

"Nu är det bara rutiga halsdukar, Reebokskor och svindyra jackor som gäller. Och att spöa västeråsare i största allmänhet. De är ett jävla pack, rent ut sagt." ¨

Är det relevant vad supportrarna bär för kläder? Du måste vara oerhört fascinerad av oss som lägger märke till dessa detaljer. funderat på att skaffa ett eget liv?

"De är ett jävla pack, rent ut sagt."

Det är väldigt enkelt och fegt att baktala människor på internet, bara för att du sitter bakom en datorskärm är det inte okej.

Väl mött på Tingvalla.

/A.

alex sa...

"Kalitzki röt för några veckor sedan till om att packets flaggor hade lite otäck nationalist-symbolik"

"töntigt gäng fotbollshuliganwannabes"


Blev du slagen som barn eller är det bara som du är avundsjuk på någonting ?

När jag läser här på din blogg så inser jag att du är ett hopplöst fall och jag bör inte lägga ner någon tid på dig men vafan, jag vart endå tvungen att fråga !

TripD sa...

Du sågar de fyllon som tidigare huserade på Färjestadläktaren. Idag sågar du folk som har på sig "casualkläder" (och i andras ögon hyfsat vanliga kläder). Vad är det för supporter som vill ha en hyperspecifik typ av supportrar på läktaren? En gnällspik som agerar pajas på internet.

Du nämner Wolfpack vid flera tillfällen och hade du varit minsta insatt hade du insett att Wolfpack i sig inte påverkat/står för utvecklingen av Färjestadsläktaren.

"varför är det självklart att ett töntigt gäng fotbollshuliganwannabes ska leda sjungandet

Antagligen för att "gänget fotbollshuliganwannabes" är minst kreativa, långt ifrån passionerade och skapar sämst stämning.

Vad förespråkar du, egentligen?
* Att det ska vara (om möjligt) fler poliser och vakter i hallen? Kan du räkna upp något fall av bråk/slagsmål/vapen/personskador under tiden "fotbollshuliganwannabes'en" "lett" sjungandet av läktaren?
* Att endast average-Svenssons med kläder från H&M/Interport/FBK-Shopen ska vara på läktaren?

Kul att du fick skriva ett skitnödigt inlägg i alla fall.

Check Yourselfish sa...

Oj då, den här länken är visst populär på någon kategori-c-sida. Intressant, då är det ju rät folk som läser här för just den här diskussionen. Låt oss sätta igång!

A skriver:
"Det är väldigt enkelt och fegt att baktala människor på internet, bara för att du sitter bakom en datorskärm är det inte okej."

Men det är mer OK att vara helt anonym och kritisera den som skrev texten? Antar att du är en av de ytterst få personerna som fått en enda bokstav som godkänt namn?

"Väl mött på Tingvalla."

Ja, där visade du vad härliga ni är i ditt gäng. Tror inte speciellt många som läser det där tror att du menade den meningen hjärtligt.

alex skriver:
"Blev du slagen som barn eller är det bara som du är avundsjuk på någonting ?"

Nej och nej. Faktum är att jag tycker synd om unga som växer upp med den här vålds- och spännighetskulturen.

trip skriver:
"Du nämner Wolfpack vid flera tillfällen och hade du varit minsta insatt hade du insett att Wolfpack i sig inte påverkat/står för utvecklingen av Färjestadsläktaren."

Jag förstår inte det där, men du får gärna försöka förklara igen. Det du skriver är ju samma sak som när Firman Boys påstår att Black Army inte påverkar utvecklingen på Råsundas läktare. Jag tror inte på det varken i AIK:s eller FBK:s fall.

"varför är det självklart att ett töntigt gäng fotbollshuliganwannabes ska leda sjungandet

Antagligen för att "gänget fotbollshuliganwannabes" är minst kreativa, långt ifrån passionerade och skapar sämst stämning."


OK, nu fattar jag officiellt ännu mindre. Du pratar tvärtom? Kan man inte vara kreativ, passionerad och stämningshöjande utan att samtidigt vara sugen på att slåss för FBK?

"Vad förespråkar du, egentligen?
* Att det ska vara (om möjligt) fler poliser och vakter i hallen?"


Ja, om det behövs. Barnfamiljer ska inte behöva vara rädda för att sitta bredvid ståplats.

"Kan du räkna upp något fall av bråk/slagsmål/vapen/personskador under tiden"

Jag har personligen sett flera (tror att det borde vara fyra gånger, men är säker på att det är tre) fall av sammanstötningar med HV-fans, både i Karlstad och Jönköping. Vid åtminstone två fall såg det inte ut som håvekillarna gjorde mer än att försvara sig, men det skiter jag egentligen i.

Det bråkas och jag tycker att det är onödigt att ens sätta sig i den situationen. Spänn av och gå till puben i stället.

"'fotbollshuliganwannabes'en' "lett" sjungandet av läktaren?"

Nja, det vet jag inte säkert. Om jag skrev det (texten skrevs på hösten 2006, så jag kommer inte ihåg riktigt säkert!) och sångledaren inte känner sig som en fotbollshuliganwannabe, så ber jag om ursäkt.

"* Att endast average-Svenssons med kläder från H&M/ Interport/ FBK-Shopen ska vara på läktaren?"

Nej, jag är emot förbud mot olika sorters kläder. Men jag tycker att jag borde få ha min åsikt och åsikten är att man avsiktligt försöker framstå som hotfull och skrämmande med casualkläder på en läktare. Om man inte har ambitionen att slåss och ändå väljer att ha den typen av kläder så förstår jag inte meningen med kläderna. Om man i stället valde att inte ha den typen av kläder så blev man heller inte så misstänkliggjord av amatörbedömare som jag.

S sa...

Lever du än? Skriv nåt mer om Boltic Blues och våld, alltid lika kul att läsa. Snälla ta ett långt inlägg med dina innersta tankar...Snälla

shareknapp

Bookmark and Share