fredag, oktober 06, 2006

Politiska reflektioner en regnig eftermiddag

Ur ett informatörsperspektiv är det otroligt intressant att se hur en regeringsbildning lanseras i massmedia en dag som idag. Sveriges Radio P1 skildrade själva evenemanget i Riksdagen på ett riktigt proffsigt sätt - särskilt Statsminister Reinfeldt själv lyckades de höka i först av alla i flera minuter, även om deras reportrar inte alltid blev etta på bollen hos alla de andra statsråden.

Regeringens webbsida är inte helt uppdaterad, men nog finns där en hel del information redan nu. Carl Bildt-läckan i Jyllands-Posten igår kväll var det enda som sipprade ut och det som lät lite tokigt osannolikt igår är idag det mest häftiga. Har aldrig egentligen gillat elevrådsordförande Bildts politik, men som utrikesminister är han minst lika maffigt imponerande som Jag Eliasson...

Göran Persson, detta pompösa arsle som vi i backspegeln av någon outgrundlig anledning röstat på år ut och år in, har mage att säga till Expressen att "det här är en enpartiregering" som någon slags kritik på att (m) tagit ett kraftigt grepp om departementen. Det uttalandet kvalificerar in som den största stenen i det minsta glashuset jag någonsin hört talas om. Vem är det egentligen som krampaktigt faktiskt både försökt och misslyckats (väljarnas förtroende, ni vet) med att leda landet med en enpartiregering, trots att de parlamentariska förutsättningarna aldrig funnits för en enparti-sosse-regering? Jösses.

Såg förresten en bra nyhetspanel på SVT i morse med hon arga ledartanten på SvD, Stig Malm och Micke Tornving (!?) där framför allt förvånande nog Malm (alltså: en ledarskribent - så blå att hon tonar mot både lila och svart, samt en gammal yrkesmilitär - om än rolig yrkesmilitär) svingade rätt friskt mot Persson. Bland annat föreslog Malm att Göran Johansson - i sin tur den kanske allra argaste Perssonhataren i (s) - tar över som tillförordnad utstädningsordförande tills Margot Wallström slutat i EU-kommisionen. Får Malm som han vill blir det inte mer än fyra år vid makten för de borgerliga partierna, det är jag helt säker på.

Viggo Cavling på Resumé skrev förresten om hur usel Malms efterträdare på LO, Wanja Lundby-Vahetterhonnuigen, är (och hur grymt färgstark Malm himself både var och är) på ett sätt som kanske till och med fackförbunden borde förstå, om de nu läste Resumé. Om det är sant som det står, att hon skulle frågat sig varför alla journalisterna undrade vad just hon tyckte, så är hon riktigt blåst och i allra högsta grad medskyldig till dagens maktskifte.

CY CY CY

Och har ni tagit er igenom en så här lång politisk bloggpost så ska ni få lite godis som belöning: P1-morgon spelade Lupe Fiasco i morse (det går att lyssna från deras webbsida, nedersta reportaget fredag 6/10, eller klicka helt enkelt här) och bjöd in Ülkü Holago för att prata om att den politiskt medventa rappen är på väg tillbaka, på bekostnad av bling-blinget.

Repet hade fått full pott om de inte blandat in den svenska rappen med Fattaru på slutet. Missförstå mig rätt: "Babylon" är en fet låt, men Mingus rap efter Lupes klassiska rader nedan från "Daydreamin'" blir lyteskomik...

Now come on everybody let's make cocaine cool, we need a few more half-naked women up in the pool /
hold this mac-10 it's all covered in jewels, can you please hold your titties closer to the .22:s? /
we need champagne, we need more champagne, look as hard as you can with this blunt in your hand /
and now hold up your chain, slow motion in the rain...

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share