söndag, juli 09, 2006

Stackars Zizou

Nog är det skön fotbollskonst att kunna mörda en fotbollsmatch i 120 minuter och sen dynga in 5 otagbara straffar, men att Zidane fick sluta sin fotbollskarriär ensam i omklädningsrummet är hemskt. Att han blir utvisad för att skalla ner ärkesvinet Materazzi är ju inte konstigt, synd att han inte fick ut mer av sitt utbrott bara.

Den italienska glädjen efter Grossos straff var dock rolig att se och publikens buande var ovärdigt. Det är ju knappast domarns fel att det Lippi för fram dårar som Materazzi i den internationella fotbollen och en domare som inte visar ut Zizou efter en sån skalle skulle definitivt varit mutad. VM är slut och jag tycker att det skulle varit Zidane som fått lyfta bucklan när nu inte Tyskland fick chansen, men Italien är de kallaste fiskarna.

CY CY CY

TV4:s grepp - att låta Patrick Ekwall generalsåga Lasse Lagerbäck när förbundskaptenen satt i finalsändningen och sen följa upp det med en rak utfrågning i fåtöljen - var inget annat än en journalistisk bragd. Jag tycker att Lagerbäck klarade av det bättre än de flesta pressade mediasituationer hittills och ändå sparade inte Ola Wenström på krutet. Tack Per Nunstedt!

CY CY CY

Kom hem från Visby idag efter två stressade dagar fulla av politik, restaruangbesök, shopping och fotboll. Såg centerledaren Maud Olofsson tala dels på det officella Almedalstalet och dels på den traditionsenliga After Speech på studentkåren bredvid Almedalen.

Jag måste säga att Maudan förbryllar, för hennes förskrivna tal var dels jävligt poänglöst och trist och dels har hon en presentationsteknik som påminner om när jag själv höll föredrag för Tingvallakören stående på ett bord inne på Bohus Fästning i Kungälv som 11-åring. Hon pratar hackigt och läser innantill på en lapp som inte verkar innehålla stödord - utan hela talet ord för ord. Det var inget annat än hemskt dåligt, rent ut sagt (och DN:s retorikexpert rankade hennes Almedalstal som en av de bästa idag, hur är det möjligt?).

Men å andra sidan så var Maud Olofsson strålande kvick, rolig och övertygande när Margit Silberstein och Anders Johnsson frågade ut henne på After Speechen. Visst ställde de en del frågor som hon bara inte kunde misslyckats med (kan man svara något annat än "ska du säga" på frågan: "Maud, vad tänkte du innerst inne när Göran Persson utövade härskarteknik på dig genom att han frågade om du hade viktproblem?") och visst var lokalen fylld av hysteriska CUF-are, men när Maud inte behöver hålla sig till manus låter hon både smartare och mer förtroendegivande. Dags för en ny talskrivare kanske?

CY CY CY

När vi kom ut från After Speechbastun stod 40 poliser och hjälpte ett gäng Nationaldemokrater att riva deras (gissningsvis utan tillstånd uppsatta) tält. Jag har en extremt låg toleranströskel för nazister, men det fick räcka med ett "svin" väst ur mungipan när vi passerade bakom ett av ynglen.

Fick förresten syn på ett av ND:s flygblad när vi satt på en parkbänk och jag bara kan inte förstå hur partiledaren faktiskt kan ha varit informationschef och redaktör på Malmö Stad och kommunens tidningar. Hur är det möjligt?

CY CY CY

Helgens roligaste diss kom när Wille Crafoord inte kunde hålla sig när han såg vårt sällskap sittande vid ett krogbord strax efter hans kyrkoruinkonsert i fredags. Vi hade först löst biljett till hans jazzbandskompade vuxenspelning i St. Nicolai kyrkoruin, men i öl- och toapausen 55 minuter in i gigget gav vi upp och satt oss på Frimurarkrogen utanför för att käka lamm-middag med en treliters ölkaraff i stället. När Wille kom ut efteråt klev han fram till vårt bord och sa:
- Jaha, längtan efter spriten tog överhanden? då svarade jag:
- Du, det hörs ganska bra härutifrån, och till sist dräpte Nils trubaduren med:
- Och det var mycket bättre efter pausen än före...

WC körde - förutom de väntade sololåtarna - flera låtar han skrivit åt Bo Kaspers och faktiskt två Just D-låtar (ingen av mina favoriter, utan "WC" och "Tre gringos"). Han är en rimlig underhållare, många av texterna är fyndiga och mysiga och ibland infinner sig ett snyggt sväng både med och utan det gotländska kompbandet. Vad jag inte gillar är de Corneliska manéren och den genans Wille visar inför Just D-materialet. Att sjunga "WC" med ansträngd skojröst är inte charmigt, inte ens om det är en imitation i Gurra G:s verser.

CY CY CY

Visbys uteliv är livligt och varierat, men GuteMunkkällaren är nog min favorit bland ställena. De har bartendrar som vet hur man blandar whiskeydrinkar och även om de inte spelade någon Acid Jazz i Acid Jazzbaren så är Vinylbaren, med alla skivor man får välja bland, en rolig idé. Underbar, en uppstickare alldeles intill, bör du undvika om du inte gillar att få din sprit utspädd med vattnig is (eller snarare isigt vatten) av en 19-åring med attitydproblem.

CY CY CY

Mysigaste caféet heter Skafferiet och där kan man känna doften av nyrostat kaffe från caféets eget rosteri flera gånger i timmen. Man ska inte gå dit om plånboken är ansträngd och man ska passa sig för alla spindlarna, men det är enastående smakfullt och trivsamt i övrigt. Synd att inte personalen klarade av humortestet när L80 skulle beställa en bit av den smörgåstårta som innehåller tonfisk och skagenröra med orden:
- Jag vill ha räk- och tonfiskbakelsen där, och pekade i montern. Den nästan lobotomerat tråkiga servitrisen svarade med uttråkad stockholmska:
- Menar du smörgåstårtan?
- Ja, den med räkor och tonfisk, svarade Lotti...
- Nä, det är skagenröra och tonfisk, dödpannade sommarjobbaren från Lidingö...

3 kommentarer:

Låtti sa...

Det ska vara Munkkällarn. Gutekällaren är det vita huset intill som bara har Carlsberg som öl i baren, dock både på fat och flaska, och som är sprängfyllt av "snygga" stureplanskopior och spänniströjor. Även om de ska ha lite cred för att ordna spelningar med Håkan och moneybrother mitt i politikerveckan..

Dan Eriksson sa...

Nationaldemokrater är nationaldemokrater och inte nationalsocialister.

Check Yourselfish sa...

Jag vet att partiet heter Nationaldemokraterna, det ändrar föga.

shareknapp

Bookmark and Share