lördag, april 15, 2006

Rapportera och analysera i stället, TV4!

Påskhockey brukar alltid betyda Färjestad i SM-final och i år ser det äntligen ut som om Jörgen och kompani får ta med sig guldet hem till Karlstad igen. Skulle inte förvåna mig om FBK klipper två raka vinster nu, efter en riktigt bra fjärdematch när sudden death och tillfälligheter avgjorde. Trots att framför allt Martin Cevc, Micke Johansson och Jesper Mattsson spelade topphockey som påminde om Färjestads hemmaspel, fast borta.

Vet inte om ni lika slaviskt som jag följer allt som skrivs och sägs om finalspelet i tidningar, radio och TV. Men om ni gjort det, så är jag säker på att ni stör er lika mycket som jag på framför allt TV4:s redaktion, utom möjligen Patrick Ekwall, och på Expressen och deras idiotiske krönikör Magnus Nyström. Alla försöker de ställa sig själva och sitt media i centrum för skeendet, i stället för att rapportera, analysera och kritisera det som händer på isen.

Patrick Ekwall (därför skiljer han också ut sig från resten av sin redaktion) kritiserade öppet i sin egen blogg på TV4.se sin egen kanals fixering vid det helt oväsentliga tjockis-gnabbet i fyrans sändning från första finalmatchen. Göteborgspublikens skrik på Per Ledin är inte bara infantilt (kom igen: hur uppfinningsrikt är ”Kåbergs flickvän heter Per Ledin”?), utan också helt meningslöst. Salo, Liv och några till kan knäckas av publikpsykningar (säger inte att det är snyggt när det sker – men inte kan ni neka till det?), men är det någon som på allvar tror att Ledin eller Emil bryr sig om sånt där? Om något blir de mer taggade, men jag tror det är extremt marginellt.

Finalserien avgörs på isen och inte på grund av något som TV4 på något endaste sätt påverkat. Det vet självklart även tomtarna på fyran, men de kämpar på för att det är klart lättare att motivera för Janne Scherman att få loss 19 kameror och nio rensade kvällstablåer om man inte bara sänder utan också spelar en aktiv roll i medaljutdelandet.

Efter match tre försökte TV4 och deras sändningssponsor Expressen göra en slags skandal av att Jörgen Jönsson inte vill uttala sig i Max Grinndals och Andreas Odéns jobbiga jävla intervjumikrofoner i båset eller i spelargången mitt under matchen. En idiot till sändningsproducent på TV4 tyckte att Färjestad borde byta lagkapten om inte lagkaptenen vill uttala sig i hans mikrofoner – exakt när det passar TV4. Jag har nog aldrig hört något så in i helvete dumt i hela mitt liv. Visst förstår jag att den rättighetsägande TV-kanalen har fått lovat ett visst antal intervjuer av SHL (Svenska hockeyligan), men jag är säker på att man inte kan tvinga spelare att släppa koncentrationen från spelet, inte ens i periodpauserna.

Sen kan ni ju fundera lite på varför miffot Nyström på Expressen fortsätter att försöka hitta fel på Färjestad, framför allt när de spelar som bäst. Dömer man ut ett lag som spelat final fyra år i rad redan efter en lite tam säsongsdebut i FM Mattssons Arena så vill man ju såklart inte bli överbevisad. Och i det här fallet handlar ju hans löjliga rader om att Jörgen Jönssons och Peter Nordströms fokus saknas när de snäser reportrar mer om att Expressen vill bevaka sin investering i hockeysändningarna, än om att ens det minsta korn av sanning skulle ligga i det han skriver. Det är ju i själva fallet precis tvärsom: ju mer de snäser hjärndöda journalister ju mer fokus har de vid uppgiften. Spelet avgörs på isen och möjligen i coachernas matchplaner. Aldrig i media.

Som vanligt är det ju dessutom så att Expressens (sk.) hockeyexperter utklassas av Aftonbladets med tvåsiffrigt. Var är Daniel Berglund när de som bäst behöver honom? Om Färjestad spelar ut Frölunda är det garanterat ett dåligt indiangäng som spelat. En skenbart anonym spelare som Radek Hamr spelar backspel av fullständig världsklass i final nummer tre och belönas med tre getingar i Exponeringen – det säger egentligen allt om hockeykunnandet på den tidningen. Jag sätter 100 spänn på att Magnus Nyström satt sin sista geting och skrivit sin sista hockeykrönika redan innan VM drar igång. Nån som sätter emot?

GT, exponeringens indian-organ i väst, har en krönikör som är så uppenbart enögd att det är löjligt. Värmlads Folkblad har en krönikör vid namn Tommy Jansson som iofs alltid skriver läsvärt, men han visar också hur en lokaltidning kan skriva om vad som faktiskt sker på en is utan att helt glömma att det är två lag därute. Skulle inte förvåna mig om en rikstäckande tidning erbjuder honom en lukrativ tjänst snart. Att tomtarna på Expressen skulle göra en sån toppenvärvning vore däremot extremt oväntat.

De kunniga krönikörerna då? Ekwall bänkades idag helt från TV4:s sändning. Han fick in en rättmätig – men förinspelad? – sågning av Frölundas arenasituation i första periodpausen och sen fick han inte vara med mer. Är det månne känsligt att såga sin egen kanal i bloggen?

För övrigt har Kalitzki helt rätt om donnan som sjöng nationalsången lördagen den 15 april 2006, det lät som en sån där brölig biltuta som spelar melodier mer än som en sångerska.

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share