fredag, april 07, 2006

Jörgen Jönsson: sex humlor

Om inte Expressens humlebedömare vore endera gamla jönköpingsbor (Ek) eller såna skribenter som aldrig kan erkänna misstag (Nyström) hade Färjestads nr 21 fått sex getingar = Jörgen Jönssonklass i fredagens tidning. Så bra, eller snarare så mycket bättre än alla andra i hela Elitseriens historia, var Jörgen Jönsson i den sjunde avgörande semifinalmatchen. Puckkontrollen och blicken, stabiliteten och farten. Vinnarinstinkten och lugnet. Allt är bättre än alla andras. I evigheten, amen.

Kom nyss hem från Jerusalemköping och det var självklart ganska overkligt att se Färjestad vända 3-2 till seger 3-4 på 53 sekunder en minut från slutet. Men det var inga tillfälligheter eller tur som avgjorde, för HV får skylla sig själva när de försökte förlita sig på sitt obefintliga försvar i en hel period. Det går inte. Det gick inte.

Vill helst inte namnge någon annan spelare som gjorde bra ifrån sig i Färjestad än Jörgen Jönsson, men okej då: Jonas Höglund, Robin Jonsson, Jonas Frögren, Rickard Wallin, Peter Nordström (passet till fyran!) och Hento för all del. Minus dock till Totto Rhodin som sin vana trogen tittade på pucken och petade med sin klubba alldeles för mycket. Make dock no mistake: Det var Jörgen Jönsson som korsfäste HV71 den 6 april 2006 och vi ska aldrig glömma det!

Så jublande, skrikande glad som jag själv var när Wallin slog in fjärde målet med sju sekunder kvar har jag nog inte varit sen - sen - sen jag stod på ståplats när Färjestad vann guld mot Modo i finalen 2002. Man skulle vilja unna alla att vara så där lyckliga, men det kan ju hjälpa att byta favoritlag om man håller på några andra än de blivande mästarna Färjestad från Karlstad.

Kul iakttagelser efter slutsignalen: Micke Johansson - som fortfarande är ett bonusvapen inför finalen - åkte fram till den klack som hans egna kompisar står i och såg mest ut att vilja hoppa in vargpacket. Sånt är roligt att se. Och när alla spelare åkt av isen vänder Jörgen i båsdörren och åker ut en liten runda och jublar åt ståplatsovationerna en extra gång. Har aldrig sett Jörgen så glad.

Frölunda i Frölundaborg två matcher är ingen lek, särskilt inte när isen börjar smälta av upphetsningen, men med all respekt Nydis, Lisa, Brandt och Tobbe: ni får torsk direkt från Feskekyrkan. Ska utveckla varför när jag fått sova några timmar...

2 kommentarer:

Expressen sa...

Getingar!

Check Yourselfish sa...

Eftersom inte Exponeringen kan räkna korrekt antal flygande insekter till Jönsson kan jag heller inte stava ordentligt.

shareknapp

Bookmark and Share