tisdag, mars 07, 2006

Expressen och bortförklaringarna

Tankarna om förra veckans fågelvirus-cirkus har börjat klarna efter mitt-i-krisen-stressen.

Den vanligtvis så välformulerade ledarplatsskribenten Tommy Hammarström, värmlänning dessutom, skriver en knasig grej i Expressen igår:

"Man kan förstås anklaga medierna för överdriven hets och alltför svarta löpsedlar. Men det är jordbruksverket som bär det stora skulden. Insatsstyrkorna vid Simpevarp agerade i desperation, som om kriget hade landstigit, och inte alls med det sakliga lugn som man borde vänta sig.

Läser man verkets hemsida får man däremot en helt annan bild. Där framkommer det att den innersta zon, där man helst inte ska släppa ut sina katter, bara är själva smittpunkten, den strand där man fann de döda viggarna.

Sedan finns det skyddsområden med större radier, tre kilometer och en mil, men de berör enbart folk som har fjäderfä, hönsfarmare och liknande, och inga andra människor eller katter. Det verkar helt rimligt och förnuftigt.

Och om detta sakliga besked framkommit från början så hade vi i lugn och ro kunnat glädja oss kattens första blåmes, och gett honom det beröm han förtjänade."

Men för helvete?

Jordbruksverkets webbsida har varit lika informativ exakt HELA fågelvirusperioden. Den enda tidning som medvetet valt att skita i fakta för att inte fucka upp en bra story är just Expressen.

Niklas Svenssons ideliga lögner, överdrifter och rent Pippirulliga intriger ("jag pratade nyss med ditten som sa datten om dig och din arbetsgivare, vad säger du om det?") under förra veckan gick bara ut på att skapa oro hos allmänheten (och självklart sälja lösnummer).

När han väl frågade om ord som avspärrningar fick han hela tiden svaret "Det kommer inte att bli några avspärrningar inne i tätorter", men att faktiskt trycka det svaret skulle ju gjort hans tydligen ganska plågsamma vistelse (kolla vad jobbigt!) utanför Stureplan helt meningslös - så han sket i att ta med det.

Liten faktagenomgång för alla som fortfarande tror att fågelvirus är den nya spanska sjukan:
  • Inga vilda fåglar har hittills smittat ner någon människa med H5N1. Inga husdjur som katter, hundar eller illrar heller.
  • Vi svenskar umgås inte med gäss, ankor, höns, kycklingar eller andra fjäderfä i hemmet så som de gjort i de länder där hittills människor smittats av sjukdomen.
  • Om vi lyckas hindra tama fåglar att bli smittade i Sverige och om du undviker att röra vid döda vilda fåglar, eller deras bajs så löper vi människor i Sverige minimal risk att bli smittade.
  • Smittzon, det vill säga det lilla området - säg något hundratal meter ifrån - där en konstaterad H5N1-pippi hittats, är inget bra att laja runt i, oavsett om du är männsika eller tamt djur. En avspärrning just där är alltså en bra idé.
  • Skyddszon, ett område 3 km från eventuell fyndplats. Där får man inte bära in, ut eller runt på fåglar. Varken tama eller vilda. Friska eller sjuka. Inga andra restriktioner finns, därför blir avspärrningar också helt onödiga i tätbebyggt område.
  • Övervakningszonen, som går en mil från fyndplatsen, är ett område där alla som bedriver fågeluppfödning bör registrera alla sina fjäderfä till länsveterinären. Någon avspärrning skulle därmed inte vara vettig heller i denna zon.
  • Alla dessa fakta finns att hämta - även för Expressenreportrar - bland annat på Jordbruksverkets webbsida.

Jag har två uppdrag till Tommy Hammarström:
  1. Läs din egen tidning innan du skriver dina spalter, du riskerar att se lite löjlig ut annars.
  2. Bjud upp virr- och lösnummer-Niklas till Eda, berätta lite om ansvarsfullt skrivande för att se om det kanske kan smitta av sig på nyhetssidorna i vår absolut mest tramsiga trycksak.

Snälla?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det står ju "...de åsikter som framförs här..././... Har inget med jobbet att göra. Alls."

Nu skriver du ju för Västerviks kommuns räkning?

Check Yourselfish sa...

Det gör jag ju inte alls. Jag skriver som privatperson som inte tycker att kvällstidningsskribenter gör sitt jobb...

shareknapp

Bookmark and Share