måndag, mars 13, 2006

Att arrangera...

Bara för att man är bra nog på ishockey för att hamna strax under mitten i allsvenskan betyder det tydligen inte att man samtidigt är klippt och skuren för att arrangera popkonserter.

Klipp från dagens Nyheterna/Östra Småland och från dagens OT/Barometern.

1.900 sålda Håkan Hellström-biljetter är en jävla bra siffra mätt på vilken skala som helst. Lägg till att biljettpriset var 295 pix så får du vid handen att (om IKO inte ljuger om de 1.900 personerna, svävande svar som det i OT tyder ofta på just det) hockeyklubben haft kostnader för mer än 560.500 kronor i lördags.

Ursäkta att jag frågar, men:

Hur fan-i-helvetes-jävla-då?

Jag vet verkligen inte hur många besökare som går in i en på konsert fullsatt Oskarshamns ishall, men låt oss säga att det är 4.000 personer ungefär. Låt oss därefter ställa oss några hyggligt relevanta frågor:
  1. Vilka artister kan dra 4.000 - eller ens de 2.500 som de påstår att de haft som break-even - personer till en dragig ishall i en av södra Sveriges mest glesbebodda nejder?
  2. Om någon av de ovan nämnda artisterna har en huvudsaklig målgrupp mellan 15 och 25, som till exempel Håkan Hellström har, är det då troligt att du kan få 3.000 av dem att punga ut med mer än 200 svenska enkronor för en konsert? Hur många av dem tycker att 295 sek är rimligt?
  3. Hur hade du tänkt marknadsföra din megakonsert i ett av södra Sveriges mest glesbebodda områden - har du koll på målgruppsunderlaget, var de konsumerar media och nöjen?
  4. Hur många besökare riskerar man att tappa till Schlager-helvetet med Carola den andra lördagen i mars?
  5. Säljaren, EMA- och därmed Clear Channelägda Motor i Göteborg, måste ju vetat att de hade med klåpare att göra, vad är deras ansvar? Inget annat än att se till att ca$hen kommer in?
  6. Hur som helst så har IKO lyckats bränna mer än en halv miljon i lördags och nu får knattarna sälja bingolotter hela sommaren bara för att deras klubbledning ville leka arrangörer. Var det värt det?
  7. Kanske allra viktigaste frågan - hade man bland IKO och Axlight kompetens nog att arrangera arenaspelningar?
Säg att Håkan och hans agentur ville ha några hundra lax för besväret att ge sig ut med sin maffiga show. Säg att du är en professionell arrangör och att du tror att du kan dra några tusen personer till din megaarena, försöker du då inte skriva in en procentdeal med agenturen? Har du lite koll kan du till och med föreslå en progressiv delning, där artisten får högre procent ju fler besökare han drar. Här får man känslan att de inte ens förhandlat om gaget, utan bara accepterat ett listpris. Det vill säga arrangörsfel 1A, agenturens drömscenario.

Hur som helst så kan det inte kosta mer än tvåhundratusen att kitta en ishall med scen, ljud, ljus och övrigt lull-lull. Inte när man själv disponerar arenan.
Ren spekulation, men ändå rimliga siffror:
+ Gage 250.000 (mer endast befogat i en delningsdeal)
+ Teknik 200.000 (mer är Schlager-vansinne)
+ Marknadsföring 100.000 (tja, det här går ju att lägga hur mycket som helst, men mer har de inte lagt, det kan jag garantera.)
= Totalt kostnader 550.000 kr

Med de kostnaderna hade 1.900 besökare räckt, men i tidningen påstås det alltså att de gått back med ett okänt antal hundra tusen ("...sexsiffrigt belopp."). Det borde alltså ha gått att få det att gå ihop, med lite arrangörskunskap inblandat i ekvationen. Hur jävla mycket deg brände de i lördags egentligen?

Jag hade nästan tänkt åka till Oskarshamn i lördags, men sket i det för jag avskyr deras värdelösa ishall och allt som har med den att göra.

Konserten då? Ja det var säkert helt jävla fantastiskt, som vanligt när Håkan är i farten, läs i Barometern/OT (skrivet av KFF:s Henke Rydström).

4 kommentarer:

Mia sa...

ARG kille! ;-)

Check Yourselfish sa...

Yeah!

Men vad fan har de bränt mer än en halv miljon på?

Låtti sa...

Hur som helst så har IKO lyckats bränna mer än en halv miljon i lördags och nu får knattarna sälja bingolotter hela sommaren bara för att deras klubbledning ville leka arrangörer. Var det värt det?

Jag tycker synd om hockey-knattarna..

Check Yourselfish sa...

This just in: Oskarshamns kommun ville ha 180.000 i hyra för ishallen.

Och en gång till:

IKO fick offert på 180.000 kr för att få använda ishallen för konsert. Normalhyran är under 20.000 kr.

Gick de med på det, så får de skylla sig själva...

Gnället i tidningarna är alltså endast för att kommunen ska avskriva hyreskraven. Idioti från början till slut därmed.

shareknapp

Bookmark and Share