torsdag, december 01, 2005

Fy-gee-va?

Är det än en gång dags för EMA att misslyckas med att ställa världskända rappare på scenen i Sverige?

Fugees turné faller sönder likt spröd alabaster, som Leo Ruckman skulle sagt. Dublin-giget försvann, Wien likaså, Geneve blev framflyttat och gårdagskvällens premiärspelning i Bratislava flyttades till julveckan. Ta och lyssna på förklaringen från den slovakiska arrangören Music Academy:

"The return of The Fugees to concert stages in Europe is being postponed strictly from organizational reasons. The group’s management announced today to the promoters of the gigs in Bratislava and Vienna that due to organization reasons they must postpone the performance of The Fugees to December. The management of MUSIC ACADEMY ® with help of a number of associates even after extensive communication with the management of The Fugees did not succeed to bridge the organizational problems of the band."

Keith Naisbitt på Fugees agentur ICM skyller på Norges ambassad i New York och om Clef sökt visum till Slovakien på Norges ambassad (som väl borde ligga i DC?), så förstår jag att de har organisatoriska problem. Minst sagt.

Jag har själv jobbat som sanningsdöljare i konsertbranschen i sex års tid och ni ska veta att fikonspråk som ovanstående betyder att det sitter en låtsasmanager någonstans och spänner muskler mot en annan chef som funderar på att syna muskelspännarchefens eventuella bluff.

Även Fugees spelning på Hartwall Arena i Helsinki ikväll blev uppskjuten. Svenskspråkiga radiokanalen Radio X3M skrev i måndags så här:
"Fugees en dag senare
P.g.a. turnépersonalens försenade visum blir The Fugees torsdagens konsert på Arenan i Helsingfors uppskjuten till fredagen den 2 december. Köpta biljetter duger utan ändringar."

Ingen ny information om morgondagens ännu inte inställda premiär har hittills dykt upp och blir det en spelning i Helsingfors, så blir det självklart även gig på Hovet på lördag. Men jag tvivlar.

Det ska vara en jävligt viktig råddare som fått problem med resehandlingarna för att man ska dra på sig så stora kostnader som en inställd arenaspelning drar med sig. Tror du på det där så borde du tro på både tomten och på att Kristi Brud ligger med Jehova i köttet också. Så viktiga humpare finns inte och även om ryktet säger att det är Wyclefs haitiska medborgarskap som ställer till det, så kan det inte heller stämma. Clef har åkt på Europaturnéer förut och även om han är dokumenterat svår att ha och göra med så gillar han pengar alldeles för mycket för att sjabbla på det här sättet.

Musik på den här nivån handlar inte om praktiska mänskliga trivialiteter. Det handlar inte ens varken om människor eller om musik. Det är business och pengar. Viktiga grejer för farbröder med dyra villor i havsbandet.

Här kommer en kvalificerad gissning:
Har inte EMA sålt 5.000 plåtar (av de 10-11.000 som går in på ett spikat Hovet) i morgon bitti ställer de in. Hade de inte redan börjat ljuga om visumkrångel utomlands hade förklaringen hetat att nån av Clef, Pras eller L-Boogie blivit akut sjuk i biljettsäljarmuskeln och dr Drinkwater skriver intyg fort som attan.

Jag tror inte det är så många som 4.000 sålda biljetter och pressreleasen ligger redan skriven, säkert sedan flera veckor tillbaka.

Sanningen är ju helt enkelt att att The Fugees skickade upp en testballong - prova att turnéra i Europa före skivrelease och USA-turné - inför comebacken och den verkar inte riktigt lyfta. Jag har inte ens hört nya Fugeeslåten på radion en enda gång under hösten. Otur eller tecken i skyn? När dessutom Li'l Kim både sjunger och rappar exakt som Lauryn kanske vi inte behöver Fugees längre?

Och OM det verkligen är problem med visumen som gör att bokade megaarenor fått stå tomma flera kvällar den här veckan...

"Åfan, måste vi ha visum när vi ska spela i Europa? Trodde det låg bredvid Boston..."

...så är det dags för lite fler rappare inse att det kan vara idé att anställa en annan manager än chaufförens kusins kille, eller vem ärthjärnan som ansvarar för Fugees affärer.

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share