lördag, december 17, 2005

Därför gillar jag Beastie Boys 2005

Samtidigt som svinen på Capitol lurar mig och andra komplettister till Beastie Boysfans på pengar, med den sugiga Solid Gold Hits-samlingen och trots att senaste plattan inte är godis rakt igenom finns det ändå flera påminnelser om varför gruppen symboliserar allt som är bra med bra musik (sväng, humor, oräddhet, publikkontakt, skit-i-genre-attityd och inte minst stil och coolhet utan gräns).

Tecken 1.
De ger bort sina a-cappellor till alla som har lust att remixa dem på sin webbsida (se länk). Albumspår och allt. Det Wired Magazine i höstas kallade remix culture i sin finaste form.

Tecken 2.
Inte bara vill Adrock, Yauch och Mike D höra fansens versioner av deras låtar, de vill att de ska filma gruppens konserter för en konsertfilm också. I ett duktigt ambitiöst och ovanligt nytänkande grepp lånar MCA i Nathaniel Hörnblowérs knäbyxor ut 50 stycken Hi8-kameror till vanliga konsertbesökare på sin spelning i Madison Square Garden den 8 oktober - för filmprojektet "Awsome - I Fucken Shot That!". Filmen är i stort sett klar och premiärvisas, lite oväntat, på Sundancefilmfestivalen i Park City, Utah mellan den 19 och 29 januari nästa år.

Affischen är fin.

Tecken 3.
Även om skivan i sin helhet är ganska svår att älska när man inte talar japanska, så låter Adam Horowitz bidrag till den nästan löjligt namnkunniga Teriyaki Boyzplattan (eller vad sägs om producentnamn som Daft Punk, Dan the Automator, DJ Premier, Neptunes, Just Blaze, DJ Shadow, Cut Chemist och Cornelius?) rätt kul. Han har hittat ett sound som låter som en korsning av Rick Rubins License to Ill-sound och Neptunes ungefär. Att Adrock ens är med i den där samlingen är ett tecken på vilken status Beastie Boys har, åtminstone i Japan (eller åtminstone hemma hos Nigo, A Bathing Ape-mannen som står bakom Teriyaki Boyz). Fullständigt off-topic, men ändå inte: Jag åt en alldeles excellent Teriyakiburgare på O'Leary's i eftermiddags.

2 kommentarer:

kick ass sa...

menar du inte att det "inte är helt oväntat" att filmen visas på sundance? var ska den annars visas för första gången? eller ja du menar att det gått väldans fort?

bb - adam h - producenter - nigo - teriyakiburgare - klockren röd tråd väl?

fin intervju med mike d i nya tokion förresten, jag har såklart inte hunnit läsa hela den än men men..

Check Yourselfish sa...

Nej, jag menade faktiskt att det var oväntat att en konsertfilm om Beastie Boys visas på ett så - även om det är indiefilmernas mekka - highbrow ställe som Sundance. Eller någon filmfestival över huvud taget, förutom möjligen Popcorn, eller nån annan filmfestival som koncentrerar sig på musik.

Jag som stod och höll i Tokion igår, varför köpte jag den inte...

shareknapp

Bookmark and Share