tisdag, november 15, 2005

Wikegårds dubbelnatur

I gårdagens hockeykväll (som jag flippade mig igenom mellan Almenäs halvbara tuttar och kassa artistframträdanden på Fotbollsgalan som Gessles outhärdliga mimfestival) kunde man se ett ohyggligt odisciplinerat Bofors Bobcats med berått mod gång på gång attackera Rögles Kenny Jönsson, för att på så sätt få spela mot ett medelmåttigt allsvenskt lag utan sin internationellt gångbare lagkapten.

Vad man inte fick se, mer än kanske ana i en kort sekvens, var huruvida Kenny själv körde något fysiskt spel mot Bofors. Det är klart att Kenny Jönsson, med sin svindlande överlägsna rutin och smartness, kan varenda tjuvknep som någonsin provats i en hockeyrink och att det är ganska jobbigt att (som på alla plan underlägsen hockeyspelare) bara bli bortgjord och förnedrad hela tiden. Hur som helst: att Bofors faktiskt försökte få Kenny Jönsson ur vägen stod ganska klart.

Syftet uppnåddes med en vansinnigt ful tackling mot Kennys redan från början hjärnskakade huvud. Kenny var - för den som har dåligt kom-i-håg - nära att tvingas sluta för några år sedan, då han drabbades av sin sjunde svåra hjärnskakning i NHL. Han har tillåtits fortsätta spela med hjälp av den specialtillverkade (i ett stycke gjutna) hockeyhjälmen som han nu använder. Om det var en armbågstackling eller inte tycker jag inte framgår på TV-bilderna, men det spelar mindre roll faktiskt - siktet var inställt på Kennys huvud. Att amerikanen Nicholas Angell inte skulle kännt till Kennys concussion-history är trams, självklart var det en skrämseltaktik som gick lång långt (väldigt långt, alltså) överstyr.

Och även om Lars-Erik Ryhed normalt sett är landets sämsta domare och även om han med stor säkerhet inte hade någon av sina ens normaldåliga dagar igår (kom igen - han dömde inte ens utvisning när Kenny blev liggande!) - så ska ett svenskt hockeylag inte fara iväg i värsta Broadstreet Bullies-tagen på det där sättet.

Och när de gör det så ska nobody-spelarna i Rögle stå upp för sin begåvade lagkapten - det har Niklas Wikegård helt rätt i när han i gårdagens hockeykväll jobbar upp ilska.

Men inte fanken ska han stå i TV och halvt om halvt erkänna att han faktiskt sände ut Johnny Odoya för att märka Per Ledin förra året? Wikegård är rolig, snabb och smart i Hockeykväll, men det finns en mr. Hyde dold där i all hans glimrande intelligens - som inte verkar särskilt smart faktiskt. Mild form av skitzofreni?

Mer hockey: Alfredssons poängsnitt i Senators är helt senationellt bra, eller sensationellt är det ju knappast för oss som såg hans helt ostoppbara framfart i SM-finalserien i våras. Foppa hit och Foppa dit, Affe var lätt Elitseriens bäste förra året. Tror inte heller Forsberg når upp i nivå med Alfies poängskörd i NHL i år.

Ännu mer hockey: Ska se Färjestad börja sitt återtåg mot storformen, mot LHC i Cloetta Center i kväll.

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share