måndag, november 07, 2005

Framtidens promotionverktyg - OKAY Player

Hur går det egentligen till att hitta ny musik från artister som man kanske inte har örnkoll på i framtidens skivbolagslösa musikvärld?

(Här har jag hoppat framåt något år i tiden och förutsätter att du också inser att både majorskivbolagen OCH deras löjliga aluminiumförsedda plastcirkel med ask spelat ut sin roll. Musiken konsumeras via webben eller snarare i den kombinerade media och kommunikationsmobilen.)

Jo man gör som Okay Player.

Okay Player är hiphopaktivisterna The Roots hemsa, där de frikostigt bjuckar på webbutrymme till sina likasinnade vänner inom rap och r'n'b-svängen i östra USA. Eller jag vet ju inte vad det kostar att vara med där, men man får känslan att det är The Roots som står för de mesta av fiolerna.

På Okayplayer bjuds en ny Boondocks-serie nästan varje dag och där skriver en liten stab av insidemänniskor från främst Phillyscenen initierade texter om politik och musik, stort och smått, kul och informativt - omvartannat. Siten innehåller också ett forum som måste vara ett av musikvärldens allra bästa.

Och det är också det forumet som gör att Okayplayer är världens bästa promotionverktyg just nu. För där skriver artisterna ofta inlägg, förhandsinformation, turnédagböcker och svarar på kritik. Ibland ställer de till och med upp på regelrätta intervjuchatter.

Läs Erykah Badus fantastiskt ärliga, roliga, intressanta och mänskliga Q&A häromdagen på OKP, här. Eller när samma (normalt så lugna) Erykah släpper ut lite överskottsenergi i den här tråden.

Eller läs vilket som helst av Rootstrummisen ?uestloves alla inlägg under namnet Coolquest Qoolquest (som den här tråden om Roots nya samlingsskiva).

För att inte tala om Jean Graes rolige DJ Bazarros turnéblogg som du hittar här (fixad länk!).

Snacka om kontakt med fansen!

Om du gillar någon av artisterna som är associerade med Okay Player (The Roots, D'Angelo, Common, Jill Scott, Dilated Peoples, Jean Grae, Erykah Badu, Talib Kweli osv.) så blir du troligen automatiskt intresserad av saker som rör de andra, precis som jag.

Full support för både Dangerdoom och Little Brother från Okay Player gläder mig dessutom enormt mycket!

Du hittar alltså - i framtiden som redan börjat - nya artister, genom association med de artister du redan gillar.

Exit storbolagen. Saknad av ingen.
4 kommentarer:

ptrkhmbrg sa...

qoolquest kallar han sig väl ändå? =)

Ja jag är en slav under hans trummor.

Check Yourselfish sa...

Du har så rätt. Thnx.

Check Yourselfish sa...

Och vem är förresten signaturen "15" om inte också ?estlove? Kan inte säga att jag hänger på det där forumet så mycket, hur hinner de själva med det?

kick ass sa...

angeläget!

..jag ska försöka läsa på deras forum också någon gång..!

shareknapp

Bookmark and Share