fredag, oktober 28, 2005

Jigga förklarar fred, inte krig!

Jag var inte så jädra långt ifrån att gissa rätt i gårdagens bloggpost om JayZ:s "I declare war"-gig. Tro det eller ej, han uppträdde ihop med Nas!

För dig som varit ute och köpt korv de senaste tio-tolv åren och inte förstår hur stort det där är kan jag berätta att i begynnelsen var Rakim MC-Gud. Därefter kom Nas med sin enastående debutplatta "Illmatic". Därefter intog Biggie hela scenen (han behövde den för att få plats). Sen kom Jigga och liksom tryckte ut dem allihop i kulissen för att få plats med sitt enorma artisteri, skivbolag och ego.

Sen blev Nas och Jay inte så lite osams. Låtarna "Takeover" och "Ether" lär väl aldrig glömmas bort. Bland historiens alla klassiska beefs har inte s-å bra låtar någonsin spelats in och nu är bråket officiellt över.

Och inte bara det: Om jag fattar saken rätt så lyckades Jigga dessutom lösa den rätt sura konflikten som funnits mellan Jadakiss och Styles P grupp the Lox och Puffy ända sedan de försvann från Bad Boys roster vid sekelskiftet.

Överhuvud taget var det en kväll då man helst inte skulle suttit i Gamleby och kollat när Färjestad fick spö i kringelstan i ishockey. Snacka om allstar-show - när Jay Z drar ihop lite kompisar som alla ovanstående, plus Kanye, Freeway, Beanie Sigel, Young Jeezy, TI, Paul Wall, Peedi Peedi och Memphis Bleek. Om Bun B var med framgår inte, vet inte varför.

Showen inleddes med MLKs tal "I have a dream" och gick i fredens tecken ända in i mål. Inga disslåtar spelades, ingen kallade någon för något. Antar att inte bara jag är förvånad.

Varför har Jigga marknadsfört det som en krigsförklaringskonsert när det slutar i enbart fredliga ord? Fattar faktiskt inte. Konspirationerna om påtryckningar lär väl ta vid...

Läs hela berättelsen om gårdagens show på Allhiphop förstås.

Inga kommentarer:

shareknapp

Bookmark and Share