måndag, september 12, 2005

Biodynamiskt odlat är SKIT.

Har diskuterat med min debattglada och smarta sambo om vad de olika nyttiga eller etiskt riktiga varumärkningarna egentligen står för. Styrde in L80 på att kolla upp vad kufarna i Antroposoferna egentligen arbetat efter för regler. Som tur är finns det väl knappt några varor som säger sig vara biodynamiskt odlade längre... Eller?

Från Wikipedia:

"Biodynamiskt jordbruk

Från Wikipedia, den fria encyklopedin.

Biodynamiskt jordbruk är en form av ekologiskt jordbruk som grundar sig på antroposofin. I slutet av sitt liv, år 1924 höll Rudolf Steiner en rad seminarier om jordbruk baserad på sina ockulta idéer. Biodynamiskt jordbruk grundar sig till största delen på dessa seminarier. Själva ordet "biodynamik" är dock inte uppfunnet av Steiner utan av hans lärjungar inom det antroposofiska jordbruket.

Biodynamiskt jordbruk innehåller stora delar vitalism, ett i antroposofins andevärldsföreställningar grundat antagande att de kemiska processerna i levande materia skiljer sig radikalt från den kemi som råder i död materia. Detta synsätt påminner till stor del om alkemi, liksom övriga delar av antroposofin. Gödningsämnen och liknande som används inom biodynamiskt jordbruk skall dessutom prepareras vid vissa planetkonstellationer, vilket innebör att denna form av jordbruk också är nära besläktad med astrologin."

Vilket jävla trams!? Tänk på det nästa gång du handlar biodynamiskt...

Vad döljer sig bakom den ideella föreningen KRAV och hur vet jag att de inte cirklar motsols med utsädet ur en häxkittel också?

5 kommentarer:

babybuns sa...

Hey - brukar ju smygläsa din extremt sköna blog och ibland får man lägga en kommentar.

Kanske skall man inte lita på alla som tror att det vi äter är hälsosammare och vitalare om pluto och merkurius är nära varandra så de kan hångla. MEN, faktum är att Antroposoferna i Järnas kafé / bageri / butik ett stenkast från E4:an är det klart skönaste stoppet på väg till STHLM. Tänk en varsamt ihopstoppad macka och organisk (som det heter i Amerikat) läsk och rättvist kaffe sittandes vid bäcken istället för Shells Drivers-Dog meny slukad på stående fot.... Mumma. Oj, dags att åka på road trip snart.

Och Kravs ifrågasättande sedan, att dra alla alternativ över samma kam... Klart man är skeptisk till saker som kostar lite mer och som är lite hokuspokus. Fixa mer magi i våra liv.

http://info2.krav.biz/ArticlePages/200407/08/20040708140920_public142/20040708140920_public142.dbp.asp

Känner såhär i efterhand att det blev lite väl sekteristiskt väckelsemäte över min kommentar. Jag lovar att jag inte ätit av de biodynamiskt odlade svamparna... Ha hi ha hi.

Annars är det gött o leva.

/babybunsrocker at hotmail.com

Axel sa...

Blom dissar antroposofer! Hårt! Vad är nästa steg? Ska du kalla gamla krissan för kuf också?

"The cow doesn't grow fast enough for man
So through his greed he makes a faster plan
He has drugs to make the cow grow quicker
Through the stress the cow gets sicker
Twenty one different drugs are pumped
Into the cow in one big lump
So just before it dies, it cries
In the slaughterhouse full of germs and flies
Off with the head, they pack it, drain it, and cart it
And there it is, in your local supermarket
Red and bloody, a corpse, neatly packed
And you wonder about heart attacks?
Come on now man let's be for real
You are what you eat is the way I feel"
BDP - Beef

Check Yourselfish sa...

K.R.A.V One in the house. Det är nog bra skit i båda Kris och Krav.

Ska fan stoppa i Järna nästa gång, så man slipper sladdriga stekkovar och plastiga mackor på sthlmstrippen. Och jag ska fråga fejan i kassan om de astrologiska förutsättningarna för att magen ska ta emot maten bra.

kick ass sa...

verkade lalligt det här du!
men kan man kanske säga att det är ren skit ialla fall?fick ett krav-info-mail idag, försökte läsa lugnt och metodiskt och liksom förstå deras märkning och certifiering men när jag nästan fattat kom jag till punkten att de överväger att lägga ut certifiering på odlaren/uppfödaren och då tappade de mig igen.

antagligen skulle det kunna ta mig en termins studier för att helt förstå. eller ska man bara skriva ett mail till dom?

babybuns sa...

Hela certifiering/kontroller och sånt inom KRAV är invecklat så man kan tröttna för mindre. Jag har bara bestämt mig för att det känns bättre och godare och lovande för framtiden.

Om Järna måste jag också förhöra dem om groddarna på mackan är bra för planetkonstellationen för tillfället. Eller var det tvärtom ? Hur som helst så har de snygga påsar/förpackningar på Saltå Kvarn-produkterna som finns i vår lokala matbutik. Lagom färgglada i 70-talsskalor. Mumma bara det.

Undvik korvarna som ligger o rullar på macken !

/ babybuns

shareknapp

Bookmark and Share